>salam…
aku sure ada kengkawan yang happy ngan entry aku this time…sharing is caring..coz’ ada beberapa yang shout kat shoutbox minta aku buat tutorial networked Blog nie……aku nie bukan ler pandai mana pun…tp mana yang aku tahu tu …aku cuba kongsi k…..

Lama dah aku nak buat…tp asyik tertangguh2 jer….so, this time ada kelapangan…aku buatkan utk korang yerk…..mana yang dah buat tu….kalau nak bc pun bc lah…..tp kalau tak…tak kisah pun..aku nak share ngan orang yang tak tahu yerk…

1st – pergi Facebook. Search networkedBlogs.  then bila ko dah masuk kat fb dia…..nampak tak button GO TO APPLICATION kat side kiri tu….click kat situ.

2nd – bila dah pergi ke application dia…..click plak kat REGISTER A BLOG yang aku highligth kan tu..  Tu function dia …untuk korang create/ register blog korang kat networked blog tu ler.

3rd – bila dah click tu…akan keluar seperti form di bawah.  So, tugas korang isi ler mana yang patut yerk.  Yang penting isi Blog Name’s, URL tu…..coz’ nanti dia kan link kan terus kan korang punya blog.

4th – bila dah settle isi form di atas.  click button NEXT kat bawah tu plak yerk.. Means korang dah settle and sedia utk step seterusnya.

5th – then……dia akan minta korang verify your ownership of your blog.  Ada 2 pilihan either ko nak suruh kawan ko verify yang ko adalah ownership blog korang tu or korang nak widget to verify ownership korang tu…..aku lebih suka guna alternatif yang kedua tu coz’ cepat sikit.  Yg 1st tu choice tu pun ok gark…tp korang kena tunggu ler ada at least sorang kawan korang yg verify kan…..take time sikit.

6th – bila korang dah verify ownership blog korang tu…….(if guna pilihan ke-2 mcm yang aku highlight kan tu)…korang kena letak widget kat blog korang plak yerk.  Penting utk verify admin access.  But don’t worry…if korang tak nak widget nie menyemak kat blog korang…after verification..korang boleh remove balik……tp if letak pun…takde salahnyer…at least, bila ada kawan2 korang yg ada fb pun boleh follow korang   Cara nak letak widget nie kat blog…senang jer….

7th – click widget mana yg korang nak paparkan kat blog korang….either nak yg 1st tu install widget or yg 2nd tu..install Badge jer…..pilihan kat korang lah kan.  Then…dia akan keluar code HTML.  Right Hand click kat HTML Code tu…or korang copy HTML code tu

then mcm biasa…..sign in kat blog korang then paste code HTML tu kat blog korang.  Caranya….cam biasa ler…..pergi Setting – Add Gadget – Configure HTML – paste.

8th – then, bila dah siap copy paste HTML code tu kat blog korang korang.  click button VERIFY WIDGET tu yerk…

9th – step seterusnya….click button NEXT tu plak.

10th – step seterusnya…dia akan keluar dialog box mcm kat bawah nie.  Click jer button SET UP SYNDICATION tu.

11th – then…under Personal Facebook Procile tu tick pada Auto-publish to personal profile

12th – bila dah tick……dia akan keluar kat status : Saved. Publish a test post to verify that your setting are correct.  So, click button Publish a Test Post

13rd – if korang nak connect to twitter …boleh gark…..means, korang boleh twit korang punya entry.  Setiap entry baru.  Kat bawah sekali tu…under Twitter Account tu…korang click ler button Add Twitter Account

14th – then akan keluar dialog box mcm kat bawah nie.  just click ALLOW utk allow networkedblogs access korang punya twitter.

last sekali….bila korang pergi balik ker profile FB korang …..akan keluar ler test post yang korang published tadi kan…..

selamat mencuba yerk.