>

nak memancing selera makan si Batrice bukannya senang. Nasi mmg dia jarang2 makan….kalau makan pun, dpt sesuap dua tu dah kira syukur nikmat. Try mi pun sama jugak….sesuap dua, lepas tu ckp kenyang…..naik pening aku memikirkan apa ler yang aku nak sumbat bagi dia makan……setakat menyusu jer lebih….mana boleh tahan……makin hari makin besar…..so, perlu nutrisi yang lebih…tak boleh nak bergantung harap sangat pada susu semata2.

B4 nie bab makan mmg dia ada ok sikit ler……tp since 2 minggu kebelakangan nie…mmg selera makan dia…berkurang sangat2…..makin melidi jer aku tengok…..emak nyer plak bagai di pam2…..So, since aku cuti dari hari rabu – isnin nie…makanya nak ler masak something yg boleh pancing selera si batrice tu.

Aku decide buat macaroni sup jer…..coz’ b4 nie pernah gark jadi camnie….bila aku buatkan macaroni sup nie…nampak ler selera dia makan habis semangkuk….kalau tak siap bergaduh2 ngan aku nak suruh dia habiskan makan.

Pergi kedai runcit ngan dia…then suruh dia pilih nak isi apa dlm sup tu selain macaroni.  Memula ingat nak tambah ayam jer….tp Batrice demand nak udang…udang pun udang ler……janji awak makan.  Udang memang feveret dia…..and di ikuti siput sedut. Sayur pun dia yg pilih2 mana yg dia nak ….aku letak carrot, tauhu, sawi, tomato and kentang……….penuh 1 periuk..mcm2 ada…..and hasilnya,
tadaaaaaaaa……………………………………….

*** dlm periuk lagi aku snap gambar ***
Syarat ke-2 nak bg dia makan….harus lah di depan tv coz’ sambil makan sambil mata dia ngadap citer dia….tak kisah ler….janji anak aku makan. Kalau dia selera makan kat tepi playground pun harus aku usung mangkuk tingkat bawa dia makan kat tepi playground…tp nampak melampau sangat ler plak kan kalau camtu.

syarat ke-3 : kena aku suapkan…coz’ kalau dia yang makan sendiri…memang kejap jer lah dia kenyang…baru dua – tiga suap dia dah tolak…….takpelah….time cuti2 nie lah  nak manja2 kan anak….kalau tak, mana nak dpt peluang mcm nie…….suapkan anak, masakkan utk dia..mandikan dia……time kerja asyik tak menyempat jer……

sambil makan sambil tengok tv………………sedar x sedar……semangkuk tu habis licin.  Senang hati aku……