>

Aku nie selalu lambat update…citer dah basi seminggu baru ler hegeh2 nak sajikan citer tu kat korang kan…..busy arr…tak terkejar nak update story ikut dateline….tp harap2 korang tak kisah ler kan….janji aku update blog aku nie kan…

Since budak kecik tu minat bebenar makan siput sedut time puasa hari tu…..so, gigih ler mama dia membeli siput sedut utk di masak demi seorang anak.  1st time aku masak siput sedut nie tau….b4 nie kalau tak beli, mak aku yang rajin nak masak…harap aku….mmg arrr…….tak berapa berani arr….tp demi nak bagi kat anak and hubby aku makan…gigih ler aku menyiang siput2 sedut nie….

Aku tak tahu arr cara korang mcm mana kan…tp cara aku, aku cuci bersih2 dulu siput sedut tu……buang segala lumpur mumpur tu……siap gosok pakai berus gigi batrice yang dah tak pakai lagi…nak bagi hilang betul2 lumpur kat siput tu………….sendiri yang nak masak…mmg ler aku siang kasi bersih betul2….sat lagi tak bersih..sendiri gar yang nak makan……………….

Lepas dah bersih baru ler aku potong vontot siput tu…….before potong vontot tu……Batrice berani ler lagi nak pegang tayang2 kat aku……coz’ siput tu tak gerak2 sangat kan….bila dah kasi cantas itu vontot…hah! amik ko….jauh dia lari tak muncul2 kat dapur sampai aku siap masak.  Panggil nama dia pun main nyahut dari jauh jerr….jengah muka mmg idak ler…dia geli nengok siput tu gerak2 panjat besen tu…..aku pun geli gark ler…sambil cantas vontot dia…sambil mulut dok bising auw sana auw sini…..kecoh panggil laling hubby aku…..tp dah kata demi anak kan…….geli tak geli kena gark ler teruskan….
And kebetulan, Ahad 2 minggu lepas………..family aku dari Tenggaroh nak datang rumah.  Makanya…..selain dari siput sedut…………aku sediakan ikan and ayam utk jamu family aku.  Fuh…berpeluh2 gark ler…….selalu tu masak utk 2 orang…paling ramai pun 4 orang kan…tp la nie….dekat 10 orang gark lerrr…………

kat atas nun bahan basah yang belum siap di masak……..and hasilnya….

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Korang lihat ler sendiri yerk.!

Amacam……..berselera tak nengok menu aku! Sayur nyer plak aku just rebus pucuk ubi cicah ngan sambal asam marveles made by me.!  Sambal asam yang jadi igauan laling hubby aku……..ha ha ha ha ha…dari pandai makan pucuk ubi rebus cicah sambal kacang….now, sejak beristerikan aku, dia tukar selera pucuck ubi rebus cicah sambal asam….terbaeeeekkkk….ha ha ha……..apa class kan makan pucuk ubi cicah sambal kacang….tak kick oooooooo!

dan….beginilah suasana ketika mereka2 menjamu selera.  Habis sumer licin …………seronok bila tengok tetamu berselera makan  hasil air tangan sendiri.