>

makin hari makin pening ngan kerenah budak sorang nie……akalnyer makin pandai……

Seminggu di tinggalkan macam2 benda dia belajar .
From citer nenek dia :

Lepas balik dari kedai beli makanan Moteh (kucing), my MIL tu, pergi ler masukkan makanan Moteh tu dlm tempatnyer….dia marah coz’ si nenek pergi masukkan sumer.  Dia pun nak buat gark…so, si nenek tinggalkan sikit dalam plastik bagi dia buat dengan pesanan : ECHA LETAK SIKIT2 JER TAU….YANG LEBIH TU MASUK BALIK DALAM TEMPAT NYER.

then, nenek masuk washroom…nak ambil air sembahyang.  Di tinggalkan si kecik nie ngan kerjanya kat luar.  Sekali neneknyer keluar…….

Nenek : Ya allah echa…..naper buat macam nie? (makanan si Moteh dah selonggok dalam pinggan makan dia…penuh menggunung).

Batrice : Echa tak buat. Moteh yang buat. (sesedap rasa dia tuduh si moteh plak). Echa NAMPAK Moteh yang buat (nak bagi alasan dia kukuh…siap cakap dia NAMPAK Moteh yang buat)

my MIL tak leh nak kata apa…dan2 tu jugak gelak…..baik2 nak marah tak jadi nak marah…..terus gelak.

Tp serius, dia dah pandai cari alasan utk back up kesalahan dia.  Aku rasa benda nie tak bagus untuk perkembangan dia.  Aku tak suka bila anak start menipu.  Even benda tu maybe kecil …..tp aku nak dia ngaku apa yang dia dah buat…….aku nak dia bertanggungjawab atas setiap perlakuan dia.  

Maybe, sekarang dia kecik lagi…yes…umur baru nak masuk 4 tahun…….tp, if seawal umur 4 tahun dia dah start buat alasan, menipu…..tak mustahil nanti bila dah besar…lagi hebat alasan utk dia menipu.  Sangat2 tak suka.

Aku tak tahu apa nak buat…..kalau marah lebih2 pun aku takut aku merosakkan perasaan dia plak.