>

…hari nie pay day kan…hoooyeeeh…….gaji yang backdated pun dah masuk ler gamaknyer…..cuma aku tak cucuk lagi……..alhamdulillah…setelah sekian menanti..akhirnya diploma kami di iktiraf jugak…syukur syukur…takde ler sia2 belajar 3 tahun….kalau setakat nak merasa gaji ala2 SPM tu jer…….syukur syukur.

Tp tulah…….baru nak bergumbira feel shopping mcm gaji bulan2 ribu2…tak kesampaian…pagi2 lagi my mum call. Nada jer dah…sure ada sumthing happen nie……..hah! betul ler tu………….problem nie cam terbau2 jer yang aku dah ada duit kannnn………………..

Citernyer, 6 tahun lepas….my father mengalami kemalangan.  Terbabas.  Tak langgar orang, tak langgar keta lain and tak langgar pun harta kerajaan or what so ever.  Terbabas masuk ke parit…..tp kereta teruk gark ler…..and nasib baik my father pun takde ler luka teruk…just terseliuh sikit.  And with my father…..dia bawa KAWAN BAIK dia….cik S……..tanpa paksaan……….rela ngikut my father.  Time tu diaorg nak pergi Felda Nitar kalau tak silap……tu pun b’coz’ of cik S yang suggestkan…..pasal apa nak pergi sana….aku tak sure sangat………..so……what do you thing about accident nie? Nothing serius kan…..cuma kereta jer lah kan…

But…………today, after 6 years kejadian tu berlaku my father kena naik court…..so…pergi ler dia pagi tadi………..and then………..mahkamah putuskan my father bersalah and kena compound RM5K …..if tak bayar….duduk penjara 1 bulan……….yang paling sadisnya…RM5K tu bayar on the spot……….tu pun mahkamah bagi tempoh sampai pukul 5 pm HARI INI jer…..

Nak tahu pasal apa sampai kena naik court sedangkan my father accident tak langgar sapa2…kalau kena pun…maybe report bayar rm300 jer kot….tp di sebabkan en S sudah buat report kat police kengkonon yang my father menyebabkan dia terlibat dgn that accident sampai luka2…(tak teruk pun..takde yang patah pun)……tu yang sampai kena naik mahkamah…INIKAH YANG DI KATAKAN KAWAN? BILA SENANG nak SAMA2 SENANG….tp BILA SUSAH….?…………and INIKAH YANG DI KATAKAN KAWAN BILA KAWAN SENDIRI TIKAM BELAKANG KAWAN SENDIRI. KAWAN BAIK PLAK TU………….mmg aku rasa cukup2 marah………….tak pasal2 jer…………RM5K plak tu…….on the spot…mana nak cekau……….kalau rm500 ke…boleh ler jugak bayar on the spot.

Udah ler my father now dah tak kerja………harap duit felda jer……………ngan buah yang tak menentu now……..adoi lerrrrrr…..mcm mana dia nak settle kan duit compound tu?….dah buat rayuan pun mahkamah tak terima.  Takde hati perut betul ler…lain ler kalau accident tu coz’ my father langgar orang ke…langgar harta awam ke…nie…nothing yang dia langgar…..just terbabas………..nak denda sampai rm5K.

So……..as anak…takkan ku sanggup nak biarkan my father duduk penjara selama 1 bulan coz’ tak mampu nak bayar rm5K tu……………fuh fuh fuh….pejam mata ler hulur duit kat my mum tolong bayarkan utk my father….FAMILY TETAP FAMILY.
nak minta tolong my hubby pun…tak boleh gark….dia dah byk membantu my family.  Now….dia tengah running projek lagi…so, memang nak guna duit………….takkan ler nak susahkan dia terus kan…..takpelah…duit backdated tu aku guna utk tolong my OWN FAMILY. my FATHER…..
so pengajaran di sini : Sebaik2 mana pun KAWAN……akan ada satu masa, KAWAN JADI LAWAN. Makanya……UTAMAKAN KELUARGA KITA SENDIRI. SUSAH SENANG BERSAMA KELUARGA.