>

……..dah 11 hari syawal menjelang……orang lain dah basi ngan citer raya memasing…aku still ketinggalan keretapi.  Mood nak mengupdate cerita raya mcm takde….nak2 mcam2 hal yang jadi dlm sebulan dua nie….tp demi mengabadikan sebuah kenangan, gigih gark ler aku update citer raya kami.

This year, turn belah hubby aku plak….every year mmg kami buat sistem giliran…..and bila hari raya aidilfitri di belah hubby aku, makanya secara automatik, hari raya haji nanti turn belah aku plak.  So, takde ler setahun tu berkumpul di sebelah pihak jer kan……..kena adil dan saksama…

Tema kami tahun nie…HIJAU. Nak kata striking tak jugak, nak kata soft tak juga…yang sedang2 aja.  After sembahyang raya (laling hubby aku ler) baru ler kami ke rumah MIL …..lepas edisi makan2…borak2 …cam biasa sessi drama swasta………edisi mohon maaf dgn seluruh ahli keluarga.

and this year jugak……….just aku sekeluarga jer yang balik.  Both adik ipar aku beraya sebelah keluarga wife memasing.  Si Angah lagi ler sadis……Ina still bekerja.  After seminggu baru ler dpt cuti…tp anak2 dah di pos ke kampung di batu pahat.  So, mmg kurang meriah kalau nak di bandingkan bila berkumpul di sebelah aku.  Takpe…next year turn belah aku plak….di tambah ngan 2 ahli keluarga baru (hope adik2 aku balik beraya ler tahun depan) maka makin meriah ler keluarga kecik kami nanti…

Walaupun adik2 tak balik ke rumah MIL…tp at least kemeriahan terasa jugak bila Busu and Wak Bain satu family pagi2 dah datang beraya……cukup ler 3 keluarga nie jer….dia punya kecoh mcm 10 keluarga. 

*** Batrice with Abg Adam & Abg Danish ***

Petang sikit, we’ll gerak balik kampung di Ayer Hitam plak.  Gitu ler rutin tiap2 tahun…..WAJIB balik ke kampung…selain utk kunjung mengunjungi ahli keluarga…..yang tak boleh nak di lupakan ialah LONTONG DAUN PISANG mak leha….mantopp, terbaikkk lerr……makan ngan sambal goreng jawa and ayam masak kicap.  Mmg tak hengat ler memasing suap masuk dlm mulut.  Tp this year, Wak Taib buat sup ayam.  So, makan lontong ngan sup ayam……di tambah sambal kicap yg mampu membuat kan cirit birit kalau terlebih makan…tp itu yang best…walaupun PEDAS…tp tetap mengulang ceduk sambal kicap masuk dlm kuah sup.

*** Batrice and Kak Aina ***

pot pet pot pet….dari petang bawa ke malam………….niat nak singgah rumah Anteh tak kesampaian..masing dah penat…lagi pun Anteh takde kat rumah….marhaban satu kampung….kalau kat kampung camtu ler kan….awal2 lagi dah ada xtvt marhaban dari rumah ke rumah.

Sampai waktu balik……….anak dara aku dah tak larat nak berjalan……berdukung sesaja…..ngantuk pun iya jugak dia tu………makanya…mmg …….zasssss terus balik rumah.

Sekian………….cerita 1 Syawal 2010 kami.