>

Hari nie baper hari bulan? 3hb September……….waaaaa……cepatnyer…….lagi baper hari jer nak raya….MOOD nak berhari raya tu tak datang lagi……nyorok ntah kemana….camno? …….tp serius….kalau last2 year punya mood….time nie aku dah berkobar2 nak sambut raya….nak pakai baju baru….pasang langsir…cat rumah…beli balang kuih and mcm2 arr………kemas rumah pun iya jugak……tp tahun nie…ngan langsir tak berganti….rumah tak bercat lagi……shopping pun belum…..tak fikir pun apa2 lagi……MOOD…mana ler ko nyorok yerk…….harap2 ko keluar ler sebelum hari raya nie………

31st Ogos…………korang gi mana? aku tak gi mana2 pun……..laling hubby aku kerja jugak….so…memerap ler aku kat rumah berdua ngan Batrice….basuh baju yang menimbun tu……….hu hu hu….Petang around pukul 3 aku angkut Batrice pergi Song Mart beli bahan basah nak masak…………beli daging, udang and sayur….time cuti jer pun aku dpt nak masak menu berbuka…..*** tp kadang2beli gark…***…….nak harap time hari kerja……….beli lauk jer lah…..masak jer nasi………tp kalau mood rajin aku datang….time hari kerja pun balik aku sempat masak lagi……..

So……..ini lah menu we’ll utk berbuka puasa 31st Ogos tu……..simple2 jer pun kan…..

Cam biasa, menu WAJIB……sup sayur.  Tp selalu tu aku buat cendawan and telur jer kan………tp since sejak 2 menjak nie tekak aku dah takde filter pada sawi………makanya aku buat sup sawi campur telur…….sedappp errrkkkkkkkkkkkkk………serius beb……..! dulu2 bab makan sayur esp sawi ler paling aku tak boleh……….kalau makan mee goreng tu………sure ada pagar keliling pinggan…….sawinyer…tauge nye……dari kecil sampai ler umur aku 28 tahun nie….ini ler 1st time tekak aku boleh masuk ngan sawi…….kalau tak cam ada filter…………bila sawi jer…dia terus reject….nak telan pun tak leh nak masuk punya.

Pastu aku buat Daging Blackpepper…………senang jer pun…………..aku guna sos black pepper jer ……..campak2 bawang and lada……letak air and masak hingga daging tu empuk.  Tp daging tu aku rebus dulu ler barang 40 minit gitewww kot.  Kalau masak daging…yg leceh nyer nak kena rebus dulu tu…tp sedaaappppp

Pastu………….yang lelain tu aku beli.  Ketam goreng tu aku beli kat PARAM.  Seekor = RM0.80.  Murah kan…tp jangan ler mengharap dgn harga 80 sen tu ko dpt ketam besar2 kan…ala2 manja jer pun ketam nyer…aku beli 5 ekor = RM4.

menu sampingan utk hari tu……..ayam madu and kuih2………POPIA SAYUR adalah WAJIB kat rumah aku nie……….this year……..tak berapa meriah ngan POPIA BASAH coz’ tak larat nak menunggu tu…kadang2 mau dekat sejam menunggu baru dapat…..so……malas dah…..lagi pun…this year…jarang2 sangat pergi PARAM tu…………another one kuih TAKO/ Tepung pelita….shedaaappp……….salah satu kesukaan BATRICE.  Aku jugakkkk……..he he he he he

Pukul 5 lebih siap sumerrr…………and orang pertama yang menyibuk for sure anak dara aku tu….sibuk nak ketam nak ketam…………2 ekor gark ler dia makan ketam tu.  Nampaknyer anak dara ku nie pencinta SEAFOOD……..ketam dia suka, udang lagi lerrr…………pastu siput sedut……….tinggi maintenance makan ko yerk……