>

1st time aku balik Tenggaroh di bulan puasa tahun 2010 nie…..gigih balik walaupun hanya berdua ngan Batrice.  Laling hubby aku dok sibuk lagi ngan projek rumah PPRT dia kat kahang nun…..dari aku makan hati tak sempat nak berbuka & bersahur ngan mak ayah aku…..baik ler aku balik sendiri……harus ler jadi ISTERI yang pandai berdikari kan….heepppp! bukan tak minta izin yerk…IZIN dari SUAMI tu wajib walaupun untuk balik rumah mak ayah sendiri.  Syurga seorang ISTERI kan di bawah tapak kaki SUAMI…sedangkan syurga seorang SUAMI di bawah telapak kaki IBUnya…..so….kena lah redha….kalau tak, nanti tak cium bau syurga……..

Sabtu tu balik…sampai rumah my mum around pukul 3 lebih……sempat gark aku singgah KIP MART Kota Tinggi beli ikan, udang, ayam & sayur kengkonon nak di masak time berbuka nanti…sampai2 tanya mak aku nak masak apa petang tu…….sekali dia cakap masak MEE SUP jer……hancus niat nak masak sumer…tp takpe…walaupun MEE SUP tetap yang TERBAEEEEKKKK ler……..hasil tangan mak aku……..takpe, lauk2 yang beli kat KIP MART tu boleh simpan buat masak sahur nanti……….tak pun masak utk buka petang ahad tu jerrr……….

Ahad nyer plak………..seharian suntuk keboringan…udah ler panas……air takde ler plak…ntah kat mana paip bocor…….nasib mak aku mmg ada stok simpan air buat masa2 terdesak….dpt gark ler memasing mandi sekali sehari jer hari tu…………kalau ikut kan hati, mau aku berendam coz’ cuaca mmg giler panas ler………dah nak petang2 sikit tu……around pukul 2.30 aku ajak mak aku gi PARAM Kota…………coz’ dah keboringan tahap dewa kat rumah tak buat apa2………..Around pukul 3.30 giteww………..bergerak ler kitaorg ke Kota Tinggi……….adik aku yang drive…………malas aku nak drive ………nanti malam nak balik, kena drive lagi…….
PARAM Kota tak semeriah PARAM Kluang……..kalau kat kluang…..sepanjang2nya and sebanyak2 gerai…kat sini dpt ler 2 layer jer kot….pilihan pun tak byk…………..so…jom tengok apa yang kitaorg borong utk berbuka hari ahad tu……………….

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api – beria mak aku pusing sampai dua kali cari siput sedut masak lemak nie…….beli rm6 = 4 senduk………banyak gark ler………..habis licin buat ratah…….tapi yang aku suprised giler2 tu…..almost separuh si Batrice habiskan………yang tukang sedut aku ngan tok ayah dia ler….dia tahu nganga jerrrr…tak sempat nak sedut yg ke-2 dia dah bising2 mulut nak lagi nak lagi….nasib bekerjasama menyedut ngan tok ayah dia……………sian tok ayah dia……ikutkan feveret ayah aku nie………feveret aku gark……….sebab syok tengok cucu makan kemain laju lagi…….tak sempat dia nak makan………….nasib ler time dah tinggal ala2 segenggam tu…Batrice dah stop…tu pun coz’ termuntah…penuh sangat makan tak berhenti bersulam air…..amik ko……time tu, baru ler tok ayah dia dpt merasa….kalau tak, sure tok ayah dia hirup kuah jerrr………..dok melayan dia menyedut siput tu…..sampai aku pun sempat minum air jer dulu………bertuah betul budak sorang tu…….gamaknyer lepas nie nak kena cari siput sedut ler….masak sendiri……

Belangkas Berlada – 1st time aku jumpa….dulu2 tu mak aku bakar jer………..gini rupanyer Belangkas Berlada.  1 polisterin = RM5…..agak mahal gark di situ…isinyer tak seberapa ler…tp coz’ dah lama tak makan and nak try jenis masak berlada nie….beli gark lerrr.  Adik aku tukang habiskan….sedap gark..tp aku lagi suka yang bakar punya.

Lemang – sepotong = rm2.50. Sedap.

Ayam Bakar Bermadu – aku beli 1/2 jer…= rm8.  Mahal erk…apasal time puasa2 nie kemain cekik darah lagi depa berniaga………tp  nasib baik sedap………kalau tak sedap…..menyesal jer……

Rendang daging – makan ngan lemang. Aku tak makan rendang nie so tak tahu ler rasanyer sedap ke idak…tp mak aku cakap sedap….aku main cuit2 jer lemang tu…makan camtu…….

Murtabak – ibu mengandung beli.  He he eh…adik ipar aku ler……selera ibu mengandung ler katanyer…..tp sampai ke sudah habis berbuka…TAK terusik pun ………tak tahu ler kot lepas aku balik diaorg sambung makan sambil tengok tv kan….

Kuih Cara Berlauk – requested by ayah aku………byk gark mak aku beli. sampai beli kat 2 tempat lagi…..tp nasib baik habis….aku pun tak sempat nak makan yang nie……..perut dah penuh padahal bukan makan sangat….minum air jer bergelas2…

Kuih Kole Kacang – Selera ibu mengandung gark.  Si Adib sejak2 bulan puasa nie….hari2 dok requeste kole kacang nie kat adik aku……tp mmg sedap pun….aku pun suka…nak2 taik minyak dia kalau bebyk sikit kan…lagi ler syok makan coz’ ada rasa masin2 sikit………nie pun byk gark si Adib beli.

tp…yang tetap terbaik di tekak aku ialah Lontong Goreng made by my mum……..hasil tangan mak aku……mmg TERBAAAIKKKK lerrr………..aku yang requested. fuhhhh………….sampai ke hari nie rasa macam terasa2 lagi kat tekak nie……….tak susah pun sebenarnya……..tp bab nak merebut ketupat2 mini tu yang leceh……bahan2 beh kurang cam buat nasi goreng kampung jer….tu resepi kitaorg ler…resepi orang lain aku tak tahu……nak lg sedap…lebih kan sikit cili padi & ikan bilis.  pecah kan telur 2 biji……….fuh….terangkat beb…….aku dok mengulang makan nie jer……tu pasal kekenyangan. Makanan yang beli bebyk kat atas nun bukan aku makan sangat pun…usik sikit2 jerr……..
Hurmm……sempat lagi ke idak balik berbuka ngan keluarga aku b4 raya nie……..kot ler terbuka pintu hati laling hubby aku balik tenggaroh minggu nie kan syok……..nak suruh mak aku masak ikan bakar plak…….hu hu hu hu…………