>

Tadi……….sepanjang hari hujan ………sejuk jerrr……………pukul 3 pm aku turun kantin usha lauk2 apa yang ada……..tak berapa nak menarik….tp yang bestnya ada sambal tumis petai….wallah……cam terasa2 kat tekak hah!….so, aku tapaw sebungkus untuk berbuka……….dlm kepala otak nie dok menconggak….nak masak apa nak di lawankan ngan sambal tumis petai nie…….hurrrrmmmmmm

Congak punya congak…………..berhenti kat kedai runcit area taman aku tu……nampak sawi…ooohh….sedap gark nie kalau buat sup sawi letak fish ball…..pastu masukkan telur sekali……..mesti best makan panas2 ngan nasi kan……..so, aku capai ler 1 ikat sawi and fish ball 1 paket………apa lagi nak tambah?

oohhh……………kalau goreng ikan pun sedap nie…goreng garing…….beli ler sekor ikan selar kuning yg size besar sikit……….makan bertiga…cukup ler sekor tu pun………….

tengok2 lagi……….teringat ari tu aku masak udang masak sos tiram masa buka kat rumah MIL aku….tekak dok terasa2 lagi nie….hrrmmmm……….ambil ler beh kurang 7 –  9 ekor udang size sederhana…….kecur2 dah air liur aku………..sonang jer pun masak udang sos tiram nie…..

cukup ler kot buat tambah2 ngan sambal tumis petai tu…..dah berapa lauk dah tu…………..bersemangat ko aku nak masak time hujan2 nie……..coz’ cam syok jer layan buka ngan lauk and nasi panas………….

Text laling hubby aku….tanya kat mana…..pastu aku ckp aku nak masak…………sekali ko dia balas mesej aku :
“papa dah beli nasi ambeng”

hu hu hu hu…punah harapan den……kempunan gamaknyer aku hari nie…..nasi ambeng pun nasi ambeng lah…padahal tekak dah naik jemu coz’ semalam buka pun dia beli nasi ambeng jugak…………..

so……..sumer lauk pauk yang tadi aku beli………….terus campak masuk freezer…………..nak masak pun buat membazir jer……..nasi ambeng tu for sure kenyang punya makan walaupun sebungkus….lagi nak masak…dari aku membazir masuk dalam tong sampah……..biar ler kat dalam freezer tu….kot2 esok terbuka pintu hati aku nak masak …………..hhhhhurmmmmm!!! kempunan den!
So, selamat berbuka yerk buat korang sumerrrr….
*** gambar sumer adalah ehsan dari pakcik GOOGLE.