>1st sekali….sorry arr…quality gambar kurang memberasangkan…..mmg arr snap guna mr. nikon…tp ntah apa yg salah setting kot…..gambar2 sumer jadi kelam, gelap and malap……………hu hu hu…ada sapa2 yang arif? sila tunjuk ajar ku sifu……

Wokeh…..aku nak buka kelas solek menyolek ler hari nie………tp bukan aku yang ajar tau…..anak dara aku yang ajar k………step by step……..for those yang muka mulus licin tu..tak perlu kan foundation pun takpe…tapi kot2 muka yang tak berapa nak licin….di nasihatkan pakai ler foundation or concealer dulu ke apa yerk……anak dara aku terus tunjuk step camno nak make up jer nie……..cara2 nak pakai foundation tak lepas dari jawatankuasa penapisan………….

1) ambil ler brand apa pun eyeshadow yang korang ada………yang nie Batrice pakai Brand Ntah apa2 ntah…murah jorr..RM29 ada 27 kaler…murah kan kan kan….so, jimat budget omaknyer……yg mahal2 tu kena ler sorok dlm2….bahaya ooo…….tak berbaloi nak letak tempat terang2an…sat lagi aku balik kerja…berkecai tinggal bekas jer…..yang nie pun dah nyawa2 ikan jer…..dah bercerai penutup dari badan….
Ambil ler apa kaler sekali pun…….nak cun, ambil ler kaler yang dari jauh dah nampak dah…..kot2 ada kengkawan yang rabun kaler pun terus hilang rabun dia….

sapu ler ke kelopak mata tu yerk…lagi tebal lagi bagus…yang nie aku rasa dia buat ala2 solekan tema angkasa lepas kot…sebab guna kaler kelabu bling bling…..

2)  lepas tu………..tenyeh plak lipstik kaler apa pun…so sebab tema adalah futuristik………kita ambil kaler2 earth yerk……….baru ler sesuai ngan kaler tema mata kita tu……….tenyeh kasi pekat2 ok……(habis ler lipstik akuuuuuuuu)

3) Langkah ketiga – sapu blusher plak……………..guna brush yang sesuai yerk…………uishhh….jahanam blusher elianto aku………………

4) ok………lepas tu baru ler boleh tepek bedak padat plak yerk……………tp jangan tebal2 sangat…….nanti tenggelam plak kaler blusher tu….kot2 lepas tepek bedak……..blusher tu tak nampak……….tepek lagi kasi nampak kaler blusher tu…….tonyoh2 jerrr

5) Pelengkap for sure ler mascara…………bagi lentik lebat bulu mata korang2 tu………..tak yah nak pakai2 fake eyelashes ke apa ……………nak nampak lagi menggoda……..lapis ler sampai 5 kali lapis pun selagi mascara tu tak habis………

fuh……….bersungguh2 ko dia sapu mascara……….mak geleng kepala jer lerrr nengok……….sat lagi nak marah……tak sampai hati ler plak…dia tengok syok layan feel jadi anak dara…………

6) and langkah terakhir…………..celak ler puan2………….bagi menimbulkan effect kening korang yang cantik terbentuk……………yang nie aku tak sure………dia gi lukis kat kening ker kat kelopak mata………dah salah ilmu nie……..

DONE…but…………..mari kita sama2 korek lagi barang2 make up dlm beg ajaib nie kot2 ada step yang tertinggal kan…..lip gloss kerrr………….shading ker…….

ok takpe…………..tak  yah lip gloss, tak yah shading…dah ok dah tu…cuma nak kena touch up sikit2 apa yang tak betul or senget benget jer……..

antara tools yang perlu yerk………..hu hu huk…menitik air mata aku nengok.

and hasilnyaaaa…………..tarraaaaaa

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

amacam………..cun tak?

*** gamaknyer start next month, budget beli barang make up kena up sikit ler………………….