>

lama dah aku nak up entry nie………tp asyik lupa nak transfer gambar2 nie dari lil pinky aku tu jerrr………tu sebab asyik bertangguh2……….tp takpe….biar lambat……..asalkan keluar gark entry nya……….

Korang pernah makan siput gonggong nie ker? nie ler 1st time aku makan………..tu pun coz’ terjumpa time makan kat restoran kat kota tinggi nun…………

Memula tu mmg aku tak tahu ada siput nie dlm menu diaorang…………tp tengah2 makan………pusing kiri pusing kanan………pakat sumer meja ada order siput nie………aku pun teruja arr dlm hati……..dok tertanya2…apa ke benda nye lah siput yang diaorang makan nie……….pakat sumer order……..sedap sangat2 kerr………dari rupa bentuk cam siput B**i ler plak……….tp takkan lerrr………..

so………time laling hubby aku nak gi bayar tu…………aku tanya ler owner restoran tu apa ke benda siput yang sumer meja order tu………..baru ler aku tahu nama siput tu SIPUT NGONGGONG………1st time wei aku dengar………….pakcik tu kasi aku rasa 3-4 ekor…………..sedap ler plak………..rasa dia cam sotong sikit……..liat2……..sedap………

so apa lagi………..aku minta ler pakcik tu bungkuskan aku utk rm2 punya………….dpt ler dlm 10 – 15 ekor dlm plastik tu…byk gark lerkan……………

Cara makan dia payah sikit………..ko kena tarik keluar isi nyer….dia ada ala2 cam kaki kot…..untung ler kalau kaki tu keluar………senang nak tarik……….kot dpt yg tersembunyi…nak korek guna tangan mmg tak dpt ler kan………….so, nak senang…cungkil ngan garfu or pencungkil gigi tu………..tarik keluar………….pastu baru ler makan…………maybe kalau makan cicah ngan sos or any sambal…lagi ler sedap……….

gitewww ler rupa bentuk sebenarnya after di tarik keluar………..memula tu aku cam was2 gak ler nak telan…………benda baru kan……….tp bila dah rasa sekor………sedap ler plak…………pastu, berekor2 masuk mulut……..

So for those yang gi kota tinggi tu……….if nak lunch……….boleh ler datang ke gerai nie………aku takde gambar ler…………tp gerai nyer tu……….berhadapan ngan KIP MART…………bersebelahan ngan ESSO…..simpang nak masuk ke ESSO depan KIP MART tu……..ada lorong belah kiri….masuk situ……….dari jalan besar tu dah nampak dah……….betul2 depan bangunan pejabat jabatan saliran kota tinggi………tak sure ler kalau ahad buka ke tak………tp time aku pergi tu……..hari sabtu………..try ler……..mmg sedap lauk pauk kat situ……….and sumer adalah seafood………….ada ketam, udang, sotong, ikan, pelbagai siput……….and yang special ada BELANGKAS jugak…………so…try ler…..aku recommend 100%…………and harga adalah berpatutan.