>HACHIKO: A DOG’S STORY

Aku tak sure…….mana aku jumpa entry about citer HACHI nie…..tp since that……puas ler aku mencari kat kedai2 DVD….everytime pergi kedai DVD kat bandar tu…….and everytime tu gark ler aku tanya ngan tokey kedai tu…..tp time tu…aku langsung lupa tajuk dia….main explain citer pasal dog jer ngan tokey tu……puas ler tokey tu sebut satu2 tajuk citer  nyer…….lastly…….last week……..pergi memborong DVD lagi…..again…aku tanya lagi ngan tokey tu….ckp citer pasal anjing yang giler taat ngan tuan dia….sampaikan dia tunggu tuan dia kat stesen keretapi bila tuan dia mati…….aku ckp citer tu based on true story kat jepun…so, dia pergi ler cari sumer citer pasal anjing dari jepun….tp aku mmg salute toing2 kat tokey nie…..setiap cerita dia tahu…dia ingat tajuk……..and sangat ler membantu…….last2 aku ckp….citer tu dari jepun…tp dia main by orang putih…..terus dia capai DVD HACHIKO nie tau…and automatik aku ckp “HAH….CITER NIE LER YANG SY CARI!” ….ha ha ha…giler excited sehhhhhh ………..akhirnya dpt gark aku movie yang aku cari2 selama nie……

alamak…camne aku nak buat review citer nie erk…aku nie bab nak mengarang2 mmg failed ler…..tp citer dia lebih kurang camnie ler…..:

One day tu…sorang Prof yang baru balik dari outstation terjumpa anak anjing kat stesyen keretapi…dah puas dia minta tolong ngan staff stesyen ketepi tu utk take over anjing tu kot2 ler nanti tuan dia datang minta kan…tp staff kat situ tak bagi kerja sama…dia nak bawa balik tak boleh, coz’ wife dia tak suka….tp at last…dia kena gark bawak balik coz’ dia tak sampai hati nak tinggalkan anak anjing yang comel tu kat situ…..dia bawa balik pun senyap2 jer…..sampai rumah….wife dia tunggu kengkonon nak beromantika di amor ler kan…sekali terkejut beruk wife dia bile tengok ada anak anjing kat rumah……..tp giler comel arrr tengok muka anak anjing tu….geram rasa cam nak gomol2 jer….

Esoknyer dia tanya kat staff stesyen ketapi tu if ada sapa2 yang tanya about anak anjing tu…tp sampai ke sudah takde yang nak claimed pun anak anjing tu….so….dlm pada wife dia tak bagi bela anjing tu…dia beli gark ler….duduk kat luar….tp kekadang dia curi2 bw masuk anjing tu kedalam….he he he he……sangat comel ok tengok Prof tu terpaksa curi2 nak manja2 ngan anjing tu…..and Prof tu ada sorang anak pompuan….anak pompuan dia pun cam Prof tu…suka ngan anak anjing tu…..cuma wife dia jer tak setuju Prof tu bela anak anjing tu…

Kat Universiti…Prof nie ada sorang kawan jepun…so…dgn kawan dia ler dia citer pasal anjing yang dia jumpa…and …from kawan dia tu ler dia dpt tahu yg anjing tu dari baka AKITA….baka anjing yang sangat taat setia pada tuannya…and kiranya anjing nie di bela oleh pihak2 bangsawan jer……kat leher anjing tu ada satu rantai siap ada loket..and tertulis perkataan HACHI…sejak dari tu….ler anjing tu dapat nama HACHI yang bermaksud no. 8…..maybe keturunan ke 8 kot…..he he he

Wife dia yang pada awalnya tak setuju nak beli anjing tu…akhirnya terpaksa gark ler ikut kehendak suami dia……dia tak sampai hati bila tengok husband dia gembira sangat2 layan si HACHI nie…anak dia pun sama……so, akhirnya diaorg bela HACHI hingga ler HACHI dah besar….wah gitew……terkejut aku bila tengok HACHI tu bertukar jadi besar….giler besar arrrrrr…….tu kalau gomol2 tu…mmg syok ler…udah ler bulu dia cam lebat gebu jerrrrr……….fuhhh…nikmat erkkk time sejuk2 peluk……verangan lagi…

Every day…HACHI akan hantar and jemput Prof tu kat stesyen keretapi………..sampai kan…orang2 yang kat stesyen keretapi tu mmg dah kenal and biasa ngan HACHI……yg syok tu………giler menepati masa OK si HACHI nie……….tepat pukul 5 jer dia dah muncul kat stesyen ketapi tu…..duduk kat tempat yang sama gark…………..and Prof tu sangat2 sayang ngan HACHI…

HACHI nie ada tabiat yang tak sama ngan anjing2 biasa….dia tak suka nak kutip2 bola if ada orang lompar bola and suruh dia ambil….dia akan buat tak tahu jer……………one day tu…..masa Prof tu nak gi University…..dia mcm tak bagi Prof tu pergi………..selalu dia pergi hantar jalan sama2 ngan Prof tu ke stesyen ketapi tp pagi tu…dia tak mahu ikut….puas dia nyalak kat Prof tu mcm bagi signal that something akan happen….tp yelah…mana ler Prof tu nak faham kan…….so, pergi ler dia sorang2 ke stesyen ketapi tu….HACHI tak teman kan pun…………seminit lagi dia nak masuk dalam bangunan stesyen tu…….HACHI muncul bw bola kecik…..and then dia bagi kat Prof tu suruh baling……..and tu ler pertama kali HACHI nak main baling and ambil bola tu ngan Prof ………giler suka ler Prof kan…..dia layan gark ler HACHI main baling2 bola tu ……..tp tak lama…………..dia kena pergi kerja gark…….sian HACHI…sayu dia tengok Prof pergi……………if dia boleh cakap……..sure dia ckp tak bagi Prof tu pergi kerja……..

Kat University plak……….Prof tu kena serangan jantung……..and

then mati………..but HACHI tak tahu……tepat pukul 5………dia pergi ke stesyen keretapi cam biasa………tp Prof tak muncunl2 sampai lerr ke malam…………..and then………….anak Prof datang ambil dia…….esoknyer HACHI pergi lagi ke stesyen ketapi tu tunggu tuan dia….sedih ok……….time nie airmata aku dah macam air hujan dah…………..tak leh nak control…..hubby aku tak tahu…….tp kantoi ngan Batrice ler plak….dia leh tanya “naper mata mama meleleh leleh…..” keh keh ek…nak sebut airmata dia cam confuse kot……….terus kantoi ngan laling hubby aku…..he he he…biasa ler….nampak jer aku nie kasar….tp hati fragile macam kaca ok…….

after beberapa hari…….family prof nie pindah…..anak dia bw HACHI tinggal dgn dia……….tp sekejap jer…..lepas tu HACHI lari cari stesyen keretapi tu lagi…..tunggu prof tu balik…tp tak balik2……..semua orang kat situ sedih tengok keadaan HACHI tp….takde diaorg halau pun……dia org siap bagi makan and jaga HACHI lagi……..few day……anak prof tu datang balik cari dia……bw balik………tp akhirnya dia faham….HACHI rindu ngan ayah dia…….so, dia lepaskan HACHI utk terus tunggu ayah dia……….

and after that………….almost 10 tahun HACHI berulang alik dari tempat dia stay (bawah keretapi lama) ke stesyen keretapi………..every petang ………..sharp pukul 5 jer…sure dia muncul kat situ………..dia jadi famous gark ler…………kawan2 prof yang kat situ (staff stesyen keretapi and penjual hotdog & kopi) yang tolong tengok2 kan dia………bagi dia makan…….

last sekali…………HACHI mati………..kat situ…..di tempat yang sama……mlm musim sejuk………b4 that…wife prof tu datang ke stesyen tu…..after 10 tahun……..and dia nampak HACHI…..sedih sangat2 dia bila tahu yang HACHI still tunggu hubby dia sepanjang 10 tahun tersebut……..time nie mmg jgn ckp ler…………airmata aku dah cam paip loose dah….tak leh berhenti………..

and ini adalah kisah benar……….sempena ngan kesetiap HACHI menunggu 10 tahun tuannya di stesyen Keretapi tersebut……selepas kematian HACHI…kerajaan jepun membuat patung batu HACHI sebagai tugu peringatan………and inilah tugu nya………..

but serius…….dlm byk2 haiwan…….anjing adalah haiwan yang paling taat…….paling senang di ajar…..cuma kita di boleh nak bela dia kan……..itu hukum dalam ISLAM……