>

untuk hari ke – 4 & ke -5, alhamdulillah……..si kecik nie makin riang…..makin keletah cam hari2 biasa………since pindah ke wad biasa nie………dia cuma ambil Neb utk 4 jam sekali sahaja…….sebelum bertukar ke 6 jam sekali….he he he…syukur sangat2………….

*** sambil ambil Neb, sambil mata tak lepas tengok citer kartun ***

Total air yang masuk hingga ke hari ke empat ialah 7 pains….banyak erkkk………..tp alhamdulillah….malam terakhir dah tak masuk air…just masuk anti biotik jer lagi……………..
Seronok dia bila tukar wad biasa……..yelah, time kat ICU….giler boring dia duduk dalam tu…ngan suasana sunyi……takde kawan…takde hiburan…….balik2 dia suruh mama dia bacakan buku citer cinderellah and toy story………..naik hafal ler plak dia lepas nie gambar apa lepas tu gambar apa………..aku dah santak bosan nak membaca kan citer tu berulang kali….dia plak story balik citer tu kat aku……ha ha ha

Kat wad biasa ada tv……….tv around pukul 6 pm baru diaorg on……..so, dpt gark ler dia layan citer kartun petang2 hari tu……….malam plak, mama dia layan drama swasta………jadi ler kan…….dari takde…….

Petang hari ke-4 tu, nurse nak masukkan antibiotik lagi………tp, alahai……..leakage plak…..meleleh keluar……..so, alternatif lain……….cucuk lagi ler tempat baru…..hu hu hu….sian……bila dah buka balutan tangan yang 1st tu, baru ler tahu…..rupa2nyer tangan Batrice dah bengkak……..that why ler ubat tak boleh masuk………and that why ler every time nak masukkan ubat dia menangis meraung sakit…..rupa2nya coz’ tangan dia bengkak…dia rasa sakit………….mmm…..nak cucuk tangan satu lagi mmg ler mencabar jiwa aku….yelah……….meraung2 dia merayu minta nurse jangan cucuk dia….”echa tak mau cucuk” “echa sakit”….hu hu hu…sedih ok……….tp nak tak nak…kena gark ler aku pegang tangan dia utk cucuk tempat baru utk masuk ubat………..

*** lepas dari kena cucuk……….nampak kemas sikitkan ***
Jaga anak kat hospital bukan ler satu tugas yang mudah………….adoi ler…..betul2 menguji kesabaran mental and fizikal kita as mother kan……….untung lah Batrice bukan jenis yang asyik dok merengek jer mcm sesetengah budak………paling kuat pun, dia tak boleh nak di tinggalkan jer………
5 hari 5 mlm, tido aku tak selesa…….duduk pun tak selesa………@ ICU wad lagi lah……tido atas kerusi nie ajer tau…………sakit2 pinggang and badan aku………..tapi demi anak….aku sanggup jer tempuh keadaan macam tu…..if di takdirkan tempuh keadaan yang lebih buruk dari itu pun aku sanggup………..mana yang mampu hantar ke hospital swasta dgn facility yang lebih baik tu……….maybe tak rasa kot….tp bagi yang terpaksa hantar anak2 ke hospital kerajaan…….inilah yang perlu di tanggung……..bukan aku nak merunggut…..tp sekurang2nya ini adalah salah satu pengorbanan aku as mama buat anak aku……

di wad biasa…………even suasana agak kecoh……….tp untuk mak2 yang menunggu tu ada keselesaan sikit lah……..utk malam, dia orang sediakan kerusi malas utk mak2 tido……..so…xde ler terbongkok2 kat katil anak nak landing kepala kan………sakit pinggang oooo………..walaupun tak selesa mana…………tp berbaloi ler untuk melelapkan mata seketika kan………….ala, jaga anak kat hospital pun bukan boleh tido lena mcm kat rumah……..kejap2 bangun tengok anak, kejap2 nurse plak kejut utk beri anak ubat…….kejap nanti nurse datang lagi suruh bagi Neb plak kat Batrice……..so, just tido2 ayam ker kat kerusi malas tu………at least dapat legakan sakit pinggang aku …..ok lah kan………..

Pagi terakhir sebelum di benarkan discharge……………around pukul 7 am……….nurse datang utk buat routine check up….kemain riang gembira anak aku siap sengih2 time nurse datang check…….syukur sangat2………..even sakit………anak aku tak menyusahkan kerja nurse………even dia nangis takut kena cucuk………tetap dia tadah tangan dia bg nurse cucuk jarum……..even dia takut kena tinggal dgn mama dia sekejap………tp takde ler dia meraung, menangis beria2….just nangis lite2 jer………and, yang penting…….dia pun tak nyusahkan kawan2 yang sakit keliling dia…….dia tak buat bising………..senang sangat jaga Batrice……

Sometimes aku tak paham dgn mak2 yang jaga anak kat hospital………..yes i know anak korang sakit…menangis…tp at least pujuk ler anak tu bagi tenteram kan….takkan di biarkan nangis jer tanpa di pujuk……kadang2 geram ngan sikap macam tu……..tu belum lagi yang jenis melayan anak ketawa berdekah2 tengah2 malam buta……..pukul 12 – 1 am pun boleh layan anak tu main……..kalau senyap2 takpelah…nie siap ketawa kemain kuat lagi…..pujuk lah anak tu tido………..fikir orang2 sekeliling…….masing2 sakit……..mcm mlm ke 5 tu………ada sorang nie, melayan anak dia main sampai ke pukul 3 am……….pelik aku……sampai nurse plak yang datang marah budak tu…mak dia kemain melayan lagi………so, bila sorang dah bising………..yang lain pun baik2 senyap nak tido……..bangun menangis coz’ bising….hu hu hu…tak terfikir ker orang macam tu yerk………yang keadaan tak sesuai……….budak, selagi kita layan…dia akan main je lah…tp bila kita pujuk…insya allah, dia akan ikut…akan tido…akan diam………..
Bukan lah nak memburukkan anak orang lain…or nak menunjukkan anak aku yang baik……….tp sekurang2 aku bersyukur anak aku tak menyusahkan orang lain dalam keadaan macam tu………anak ibarat sehelai kain putih……..kita as ibu bapa adalah orang yang menentukan corak kehidupan dia……….kita ajar dia bahawa semua yang dia buat betul…….maka sampai bila2 pun dia tak kan terima kesalahan dia……..tp bila kita ajar apa yang betul apa yang salah, insya allah….anak tersebut bakal mengenal erti kehidupan dengan sebaik2nya……
Ok……….stop story pasal tu……………alhamdulillah…….ahad tu, Batrice di benarkan discharge……dengar boleh keluar jer……….aku terus call hubby aku….terus kemas barang2……….padahal nak kena tunggu lagi tu…..yelah, nurse nak sediakan dokumen mana yang perlu lagi……….he he he…..pukul 10 diberitahu……..pukul 12 lebih gark ler baru settle and betul2 keluar wad………..byr bil, ambil ubat and melawat nurse2 @ ICU ward b4 balik……….and terus balik rumah…………sampai rumah jer…….aku tak cakap banyak terus cari katil…………perghhhhh……….nikmatnyer tido beralaskan tilam dan bantal………sampai pukul 5 aku tido tak kesedaran……..pengsan………he he he……..
and esoknya ISNIN………aku masuk kerja macam biasa……….hu hu hu…letih………