>

Selalu majlis belah perempuan jer kan malam b4 tu ada majlis berzanji or khatam quran….tp this time…..my mum panggil Group Qasidah yang di ketuai oleh Ustaz Jordan.  He he he…tu bukan nama sebenar ustaz tu yerk….tu nama manja dia coz’ ustaz tu dulu belajar kat Jordan…and now, ustaz tu mengajar kat sekolah menangah lama aku……lain dari yang lain….ikut schedule mula pukul 9 tp…coz’ ustaz tu ada hal that day kat johor…bagi ceramah or what…tak sure….pukul 11 baru start………

Sambil tunggu2 group ustaz Jordan start…..sedara mara pakat layan sup kaki leher ayam…TERBAAAEEEKKKKK beb…….adik ipar aku yang dua orang tu…tak bangun2 mengadap sup tu…….nak2 si Kak Ngah……he he he…….selera orang mengandung kan…..sambil2 tu….sedara mara aku layan karok ler kan…..biasa arr…kami nie keluarga artis bakat terpendam….bila time ada kenduri2 cam nie….baru ler memasing tunjuk bakat terpendam…..

 Nie, family my Pak Long and Cik Hamdan aku.  Mostly keluarga belah Mak Aku dah berkumpul malam tu……cuma keluarga belah my ayah jer yang sampai esoknyer….….

Orang blok still ada buat kerja that nite….kerja bungkus membungkus mana yang perlu….untuk buah tangan tetamu esoknyer…..

My sepupu……..muka cam cino…nak2 dah potong rambut pendek……waaa…..Yana dah slim sikit…jeles jeles….bila aku nak slim balik nie….?

So, bermulalah sessi mengasah bakat terpendam

my paksu
 nie pun paksu gark…cik Sairi aku tp lain nenek…..atuk belah mak aku kawen 2…so, cik Sairi nie anak ngan wife no. 2…….sorang jer pun

my cousin and my auntie…..anak cik hamdan & his wife

 adik beradik mak aku……dalam gambar ada 10 orang jer kan…….coz lagi 4 orang xde dalam gambar.  Cik Itab, Pak Ngah, Cik Hasnan and Cik Ros….so, total sumer adik beradik mak aku 14 orang…..meninggal 2 orang …2 kembar…..he he he he he….meriah kan….tu pasal aku suka bila berkumpul belah mak aku…coz’ meriah…makcik pakcik plak jenis kepala sama ting tong ngan anak2 sedara.

 Yang nie plak adik beradik perempuan belah mak aku….cuma Cik Ros jer yang xde…coz’ Cik Ros sampai esoknyer. Maksu, My Mum, Cik Ana, Cik Salmah and Cik Besah.

My anak dara posing atas pelamin………bagi aura dia utk pengantin esok. ha ha ha ha

si anak dara ayu berbaju kurung

 with her 2 pupu….anak2 Yana….Effy and Wan

 with anak Cik Hamdan….he he he he ..nak panggil apa yerk….acik Tisya kot……same nama…Batrisya gark…

and very proud of my family in law…….sanggup datang awal umah my mum untuk sama2 memeriahkan majlis….my MIL, FIL and SIL datang petang tu……siap bawak macam2 utk besan dia…….time tu aku ke Kota ambil kek…sampai2 mak ngan ayah aku dah kenyang makan dah………thanks mak!

and…..at 10 ++ pm….Ustaz Jordan sampai…..so, majlis pun bermula….

Muda lagi Ustaz nyer….hemsem plak tu……suara serak2 basah…Qasidah nie macam nasyid or syair kot…aku pun tak sure sangat….tp mostly lagu2 yang dia bawa…i means nasyid lah kan…dalam bahasa Arab dan semua lagu2 adalah memuji dan memuja Nabi Muhammad s.a.w…….sangat best layan…..budak2 tu pun mmg penuh semangat menyanyikan lagu2 yang ada……and yang paling best….bukan takat lagu dalam bahasa Arab….di selit gark lagu memuji Rasul dalam bahasa jawa……and also terselit gark lagu P. Ramlee….ala…lagu

“kami semua sepakat..di kampung hai Pening Lalat”
“mengucapkan selamat pengantin baru”

tapi dia tukar lirik sikit untuk mendoakan pengantin dan keluarga….syok kan…

and ….Ustaz Jordan tak mengenakan bayaran utk majlis dia nie……tp as tuan rumah…ada gark ler sumbangan sikit utk mereka and buah tangan sebagai tanda menghargai kesudian mereka memdoakan yang terbaik buat kami kan…………

fuh…..letih mak!….mlm tu aku tido almost pukul 2…tu pun aku paksa gark diri masuk tido….hubby aku tak tido sampai pagi coz’ menolong orang memasak…….ha ha ha ha…ok ler tu kan…..belajar kot2 ada bakat terpendam nak jadi chef…….

Kalau ikut hati aku…harus aku pun tak tido coz’ kat dapur nun..makcik pakcik aku kemain lagi sakan bercerita….bergelak ketawa…….tp tahan ark ler hati nie….kalau ikut hati…..aku tak tido…mahu esoknyer aku pengsan….keh keh keh…time nie pun amik gambar jam dah dekat pukul 1 am lebih daaaahhhh

ha ha ha….memang tema oren sedunia ler……dari malam sebelum sampai ler ke hari majlis…oren di sana sini yerk papa.

my hubby with pak su