>

Salam tengahari sumer….dah makan? aku cam biasa arrr…rutin makan aku kat office nie…pukul 10 dah ambil heavy meal…….tu pun sampai ke petang….petang plak…ikut menu…kalau ada menu yang kena ngan tekak aku…..aku gi ler turun kantin beli….kalau takde….takat order milo ais kaw punya ajerrr……………

Sabtu ahad, we’ll terperap kat rumah jerr…penat arrr kalau tiap2 minggu keluar……letih badan…tu yang buat cuti dua hari tak cukup tu…………..so, di sebabkan tak keluar ke mana2……………..pagi2 sabtu tu…laling hubby aku ajak gi pasar lepas b/fast……………nak wife dia nie masak ler kekdahnyer hari sabtu tu……..

Menu lunch untuk hari Sabtu kami : Siakap Stim Lemon, ayam goreng and kailan ikan masin….Wallah……1st time buat siakap stim nie…..ooo……sonang baitu jer rupanyer………main campak2 jer ….keh keh keh……so, aku share resepi siakap stim lemon tu yerk………..

Bahan2 yang di perlukan :

Lemon, bwg besar, bwang putih, cili padi, halia and serai……..serai takde dlm piccas coz’ laling hubby aku tengah ambil kat luar nun……….

And then, bahan2 tersebut di racik2 halus………..bwg besar tu boleh potong dadu, halia hiris nipis, bawah putih plak ketuk2 jer…cili hiris nipis2………serai pun sama….dah siap….campakkan sumer bahan2 yang telah di hiris dan di racik tu dlm tempat pengukus….

Opsss …..lupa plak nak habaq….ikan tu boleh ler lumur ngan sos ikan utk menggantikan garam yerk…kalau takde sos ikan….pakai garam pun takde hal punya……….

dah campak sumer bahan2 tu dalam bekas pengukus bersama ikan……….potong lemon tu……perah and ambil airnyer……….lepas tu, jirus ler kat atas ikan tu………letak sikit gula, and tambah lah air barang secawan kan…..nak byk kuah, letak byk air sikit….kalau tak suka byk kuah..letak ler sikit jer air nyer….pastu nak kasi dia pekat sikit…….godak tepung jagung ngan air…pastu curah kan dlm bekas pengukus tu………..

and akhir sekali……….kukuk ikan bersama bahan2 campakan and jirusan barang 10 minit ke 20 minit….ikut ler hingga ikan tu masak kan…..sambil2 tu…rasa ler kuah tu….kot2 ada yang kurang…boleh di tambah……
and hasilnyerrr……..
.
.
.
.
.
.
.
jeng jeng jeng

tomato sebagai hiasan…keh keh keh….

*** comment laling hubby ku : SEDAAPPPPP mama…..he he he

ada bakat rupanyer aku bab masak memasak nie………..tingal rajin atau tak jerrrrrrr………

(entry auto published coz’ internet kat office problem)