>

Otw to Tenggaroh …we’ll sempat stop sekejap kat Tasek Biru nie…..tasek nie terletak kat persimpangan jalan Mersing – Jemaluang……tp sayang, tempat nie tak di bangunkan sebagai tempat rekreasi..

Cantikkan! …………air nyer jernih sangat2……….act.  aku nie dah beberapa kali niat nak berhenti kat sini….tp asyik tak kesampaian jer…mau taknyer….bila balik Tenggaroh jer….kalau tak pukul 5…..tak keluar rumah……kalau keluar rumah dah pukul 5 – 6…sampai Jemaluang tu jer dah almost maghrib…ngan anak kecik nak duduk2 tepi tasek bagai……jangan di buat lah yerk……takut benda lain plak jadi….ngan nyamuk nyer…lagipun…tak elok maghrib2 pergi tempat2 camtu…….tp…last week…tertunai gark hajat aku nak jejak kaki ke Tasek Biru tu…..nie 1st time ok aku pergi situ……padahal….umur dah nak masuk 30 tahun lagi 2 tahun….duduk Felda pun dah almost 24 tahun….tempat nie tak pernah aku jejak….sian kan….yang jauh2 kemain lagi aku dok mengukur….yang dekat plak aku tak terjejak………malu sekejap jadi warga Mersing…hu hu hu hu

Anak dara aku tengah serabai……blur2 baru bangun tidur……..bangun2 turun kereta terus ckap nak kenc*ng nak kenc*ng…mana nak cari toilet kat tempat tu….berserah jer lah minta izin kenc*ng kat tepi longkang kat situ……….

Tengok ler betapa indah ciptaan ALLAH……kalau generasi kita tak pelihara keindahan bumi nie……apakah…generasi akan datang dapat menikmati apa yang kita nikmati hari ini….Sian kan…….

Ada ler dua tiga keluarga dok berkelah kat situ….family kereta hitam belakang tu siap bawa makanan lagi, bentang tikar…makan bawah pokok…nyaman jer….bagus idea diaorg tu……tak yah pergi tempa2 yang ramai orang pun still boleh berkelah….tenang, nyaman…xde gangguan………..

Tak lama we’ll kat sini…coz’ nak rushing pergi rumah pakcik aku plak…that day anak dia merangkap sepupu aku bertunang…..dapat setengah jam kat sini pun dah ok….dah rasa berbaloi…nex next time balik….boleh ler singgah lama sikit…bawa bekal ker duduk makan kat sini ……..

Ha ah ah…anak dara aku yang dok terjerit2 nak turun dari kereta tu………omaknyer saja nak menyakat…….anak dara nie kan DRAMA QUEEN sikit cam mama dia…

Bye bye Tasek Biru……..

he he he……laki aku tanya….”mama…naper air tasek nie camnie?”….aku ngan penuh confident cakap coz’ air tasek nie bersih lah…xde sampah sarap…tu pasal nampak biru jernih ajer…..biru kehijau2an….laki aku cakap “SALAH”…la…apsal plak salah…betul arr tu…..” coz’ kiri kanan adalah batu…….so, dasar tasek nie byk batu…tu pasal ler air dia kaler cam nie” oooooooo ye ker…aku cam confuse jer ngan penerangan laki aku nie…

tu dia….simpang masuk kampung aku….anak-anak tenggaroh sure dah hafal dah simpang nie kan……