>

Sampai2 rumah makcik aku @ Tenggaroh 4….mak ngan ayah aku dah sampai…cuma adik beradik aku jer belum sampai lagi…..and bila sedara mara belah mak aku punya kenduri, walaupun tak ramai…walaupun simple jer….tetap meriah…..tetap happening….

Cik Sukarno selaku ketua tukang masak…….mmg tak payah risau nak ambil katering ke apa…coz’ keluarga aku mmg ramai yang berbakat dalam bidang masakan nie…cuma aku  jer…bakat dah ada…tinggal nak polish kasi RAJIN sikit…he he he…

Menu for that day…ayam masak kicap, sayur lemak pucuk manis, ikan kering and sambal belacan….simple tp…ummmppph……..sapa makan sure tak pandang kiri kanan dah…….selagi tak licin nasi kat pinggan tu..

Inilah sepupu aku….baru habis belajar @ Uitm Segamat dlm bidang account…..tp dah jodoh kan…..dia tungan dulu melangkah bendul si kakak…..simple sangat majlis bertunangnyerr……….mak aku cakap bagus…coz’ tak membazir….he he he……make up tu tak berapa nak menjadi coz’ aku sambung kerja kawan dia …….so, foundation and bedakd ia dah sapu dulu……tu yang nampak bercapuk2 tu…….lagipun panas……berbahang2 takde angin

the hantaran…….semuanya hasil tangan Tini and kakanyer……

Debaran menanti ketibaan rombongan dari pihak lelaki…..he he he…camtu ler aku dulu…dup dap dup dap…..

Ini mak ngan ayah pengantin merangkap pak lang & mak lang aku……abang mak aku….dah bersara jadi polis bantuan…now pak lang aku tengah buat rumah kat kampung…insya allah, akhir tahun, rumah siap…diaorg pindah ke kampung…..selesa sikit coz’ rumah sekarang nie kuarters kilang ….kecik….tu pun dah untung coz’ pak lang aku dpt dua rumah….pecah kasi 1…luas gark ler…..

hantaran dari pihak lelaki.  Pertunangan ikat setahun hidup..insya allah, next year….terima ahli baru lagi ler keluarga pak lang aku….

Alhamdulillah…..selesai semuanyer…….next year berkumpul lagi untuk majlis besar plak…..

Anak aku? hah….dia nie kalau dah jumpa ngan sedara mara mmg lupa ler ngan mak pak dia….mak pak dia pun kekadang terlupa…mana ler dia nie…he he he……giler sakan berborak ngan mak cik pak cik…… tp tulah….sumer geng2 pakat lelaki….mana ler anak aku tak ganas…….batrice nie kurang geng pompuan…kalau ada pun….sepupu belah hubby aku ler kan…belah aku yang kecik- kecik ni sumer lelaki…tu jugak ler yang jadi mentor si Batrice ni…….

rombongan belah lelaki tengah menyantap….

and ahli keluarga dok berbaris kat tepi nengok orang makan…boleh gitewww…..

bila dah habis acara….keluarga belah lelaki dah balik……..so…..time utk isi segala lauk pauk dlm plastik…..bergotong royong….itulah nikmatnyer bergotong royong dalam buat kerja…..sumer jadi mudah…..

aku suka sangat shoot nie….kemain riang gembira si mak tok ngan cucu nyer…..tu benarnyer…selipar dia tu tercabut …so, mak tok betulkan…gigih mak tok dia betul kan nak masukkan balik tali selipar tu kat lubang…tak gark masuk2…tu yang kemain seronok si batrice dok gelakkan mak tok dia……cucu2…..