>

korang buat apa pagi sabtu nie? fuh……….aku dok gigih menyapu, mop lantai, kemas rumah…..lipat kain, basuh baju dari pukul 7 pagi tadi……….gamaknyer lama bebenar dah rumah nie tak di servis…..habis tu camno….tiap2 hujung minggu jer ada jer kitaorg berjalan2……..he hehe….ALASAN terbaik wok!

tp pagi nie aku bukan nak membebel pasal kerja rumah yang memang tak akan habis nie…….tiap2 hari kemas pun, tetap ada lagi yang tak siap-siapnyer….so, kita lupakan yerk…nama pun SURIRUMAH separuh masa…coz’ separuh masa lagi aku duduk office…kalau jadi sepenuh masa pun time SABTU and AHAD jer lah……tu kalau aku ada kat office….ada cam pelik sikit lah kan……..maaf lah yerk…sejak2 masuk GOMEN nie….takde isitilah OVER TIME dalam kamus hidup aku………..pergi kerja balik kerja ON TIME…cuma kekadang tu masuk kerja ada lari sikit ler timing nie……..lari pun tak byk…tak kurang dari 5 minit….tp balik…WAJIB ON TIME…pukul 5 sharp2 aku dah punch card………..ha ha haa…

Wokeh, sebenarnyer aku nak membebel perihal malam tadi…..pergi dinner kat luar….cam biasa lah kan…bila hari kerja nie….jgn harap ler nak berasap dapur aku tu….kadang2 hari cuti pun tak berasap………i bukan tak nak masak ok ….tp hubby i kata….tak yah masak…nanti dapur berkecah!..boleh gitewww…mana nak dpt husband camnie…….korang ada? ayat riak di situ…tp aku tak bermaksud nak meriak kan diri kan….hubby korang pun yang TERBAIK di antara yang TERBAIK selagi dia orang tahu tanggungjawab dan setia pada korang selamanya………..ha ha ha ha….no nombor 2 ke nombor 3 kerr nombor 4 ker…or kekasih gelap ku….wah gitewww……………….

Malam tadi we’ll gi dinner kat tempat baru……1st time nak try makan kat situ……….tekak memasing dah jemu jelak makan kat tempat biasa….tp tempat biasa tu…..yang TERBAIK ler kat kluang nie……..masak sedap….services tip top……harga murah….tp kalau dah hari2 makan kat situ…bosan gark ler….so, mencari ler port makan baru……and hubby aku stop ler kat restoran baru tepi jalan besar …………….coz’ tengok takde ler ramai orang yang menunggu pun….ada ler kot dlm 4 meja yang still x dpt makanan lagi…tp air dah separuh gelas……duduk2 hubby aku dah bisik….nie sure lembsss nie…..ha haha….1st impression dah BAD kan…

Aku tengok jam……pukul 8.05 mlm…dah jadi tabiat aku, masuk kedai makan…tengok jam…coz’ aku nak pastikan berapa lama dia ambil masa nak serve kat customer……….we’ll order nasi goreng kampung + nasi paprik…tu jer kan…simple menu……and air kiwi blended for me and teh ais for my laling hubby………wokeh…after 10 minit air sampai…….fuh……hidang air yg simple camtu pun ambil 10 miniit….takpe kita tengok berapa lama utk menu utama sampai…….wah menu utama gitew…mcam ler aku order ikan bakar ker…ikan tiga rasa siap tom yam kung ker…….sambil-sambil nunggu tu…..air dah separuh cawan dah habis….gelas tinggi tu yerk…bukan gelas sederhana tinggi…………makanan tak sampai2….aku siap order keropok goreng satu bakul……naik habis keropok tu pun….makanan tak sampai2………aku cakap ngan laling hubby…ni 1st and last time ler datang sini makan………..kalau org ramai tu takpe ler jugak…..ada ler alasan makan lambat sampai kan…………

Air dah habis…..makanan baru sampai…tu pun minum bersukat2 ok takut nanti time makan tak cukup air……..hahahah………….after 1 jam 5 minit baru ler makanan kitaorg sampai…..so bermula lah acara orang kelaparan nak menyuap makanan………..pergghhhh……..udah ler lemsss……..nasi goreng aku tak panas langsung ko……………….geraammmmm jer aku…….hubby aku panggil pelayan dia….tanya nasi goreng tu baru masak ke apa? pelayan tu cakap…baru jer masak………………bykkkkk ler ko punya baru masak…kalau baru masak……sure berasap2 panas nasi goreng kampung aku tu……….nie….sejuk beku mcm dah lebih sejam masak………ke ko dah masak dulu pastu tunggu nasi paprik laki aku siap baru ko hantar sekali…………..aku apa lagi…suruh dia goreng balik arr………mana syok nak makan nasi goreng sejuk beku tu…udah ler menunggu sejam………sampainyer camtu…………hangennnn tul………….

Hubby aku siap order air segelas lagi ko…………yelah, nunggu sejam….makanan baru sampai….ko agak2 boleh ker bertahan air yang dah sampai 50 minit sebelum makanan sampai………xde maknanyer lah kan….nak2 Batrice dok mengulang minum air mama dia…pastu minum air papa dia………dari budak tu mood baik……..sampai ler dia buat peel coz’ dah bosan………dan bila anak dah buat peel…mula mak dia nak tukar kaler jadi kaler HIJAU……

We’ll makan cepat2……….malas nak menikmati makanan tu lelama……….dah lambat…..services hampeh…..tak sedap plak tu…….and mahal lagi……complete set utk membuatkan customer lari…….wah giteww…..nie namanyer customer CEREWET yerk…..aku dah keluar duit nak makan kat tempat ko…..sila ler bagi layanan yang terbaik………….

Lagi satu…………aku menunggu sejam…baru makanan tak sampai-sampai………..orang meja depan aku sampai 20 minit dpt makanan lagi awal dari aku……lagi ler aku hangen……mentang2 ko kawan ngan owner restoran….sedap2 jer ko dpt makan awal yerk……orang lain berjanggut menunggu….panas tul hati aku makan kat situ malam tadi………..so pada owner2 restoran………tak kira ler yang datang tu orang yang ko tak kenal ker….regular customer ko ker…..sahabat baik ko ker….pak cik sedara ko ker….sila ler layan sama rata……kalau rerasa nak layan lebih2…suruh jer diaorg makan kat rumah ko….ko masak special utk diaorang………….geram tul aku tau

So, kesimpulannyer…..itu ler 1st and last time aku makan kat situ…tak datang makan kat situ pun aku tak rugi……tempat yang selalu aku gi makan lagi 100 markah lebih baik dari tempat makan yang malam tadi….fuhhhh……..akhirnya aku berjaya gark melepaskan perasan tak puas hati aku…………

Advertisements