>

APRIL FOOL !……..he he he……dulu time muda2…now pun muda lagi…tak tak muda belia cam dulu2 lah kan…..bila tiba 1 APRIL….mcm2 plan dlm kepala nie dok rancang utk kenakan kawan2….tp dlm byk2 yang paling berkesan dan paling aku ingat sampai ke  hari ini ialah PLAN mengenakan abg angkat merangkap pakwe angkat time aku di tingkatan 2……..hu hu hu hu………

1 april 1996………segar lagi beb dalam kenangan………gigih aku pepagi hari pukul 6.30 pagi dah terconggok kat sekolah berdua ngan kawan baik aku….Kak Dilla…..utk mengelakkan bebudak kelas Abg A dah sampai…dalam gelap gelita kami berjalan pergi sekolah……..act, dulu aku pergi sekolah…naik motor…my mum akan hantar sebelum dia ke tadika…..tp di sebabkan nak buat kejutan kat abang angkat aku tu….gigih aku berjalan ngan Kak Dilla pepagi hari tu……….jarah sekolah dari rumah ada dlm 4 km kot….kalau tak silap…lebih kurang lerrr…….

Al-kisahnyer………..petang semalam nyer tu……..we’ll makan durian kat rumah Kak Dilla….pastu one of my best friend gark……Liza a.k.a Kak Long datang idea giler nak pedajalkan orang…….tp tak tahu sapa yang di perdajalkan….dan kebetulan 1 April tu adalah Birthday abang angkat aku….

So, thingggg! datang idea giler aku….idea nak perdajalkan dia….ha ha ha…giler nakal aku……..So, ngan berhemah nyerrr…….kami masukkan kulit durian sepangsa dlm kotak and balut cantik2…….siap letak reben lagi gitewwww………..ha ha ha ha ha…sambil balut sambil gelak kemain sorang2 kan……..masing2 buat andaian camne ler besok reaksi abang angkat aku tu…..gilerrrrr tul lerr……..

So, sampai2 jer kat sekolah….terus menuju ke kelas abg angkat aku……..dalam takut2 tu….berani kan diri gark ler……………chumel jer kotak berbalut yang di isikan ngan kulit durian tu parking dlm meja abg angkat aku………lepas tu………ngan kelam kabutnyer…….kami dua org gi kelas masing……kelas kami plak tu…mengadap2 jer………..lepas letak beg bagai………we’ll port plak kat hujung kelas aku……..sampaikan time assembly…..dua2 tak ikut………padahal dua2 pengawas tu…….keh keh keh keh keh…kengkonon nak cover line dari abang angkat aku tu tahu sapa punya kerja…………
 *** member in crime aku time tu….kak Dilla yang duduk terceruk kat belakang nun ***

Lepas masuk kelas belajar sumerr…………bila masuk time rehat…….we’ll dulu rehat asing2………kalau tak silap………bebudak tingkatan 5 & 4 rehat dulu kot….kalau tak silap ler….coz’ rasanyer time tu, abg aku  & d geng rehat dulu…….so, jadi kebiasaan dia akan ronda depan kelas aku…..kah akha kah…poyo kan….nak2 aku duduk baris depan…sebelah pintu masuk…..so, very d clear lah pemandangan nyer tu kan…….
Bila abg angkat aku (also pengawas) buat rondaan wajib kat depan kelas aku…….aku tengok muka dia monyok jerrrr………….xde nak senyum2…main2 mata ngan aku cam biasa…….WAH….suspen sudah…..dia tahu ker….dia marah ker…….mcm2 aku pikir sampai tak concentrate langsung ngan apa yang cikgu ajar kat depan……….aiyokkk……..tetiba rasa BERSALAH sangat……org kalau dah buat salah mmg camtu kan……cepat jer rasa bersalah tu terbit……….aku dah giler2 cuak…..dah…kak dilla pun dah giler2 cuak sama cam aku………

At the end………aku dpt note dari abg angkat aku kata nak jumpa lepas sekolah….wah….habis ler aku nak kena marah nie………….debar2 dah nie nak jumpa dia………port kitaorg kalau jumpa, kalau tak kat kantin…either kat bilik pengawas or sama2 jalan balik…..he he he……

Bila dah jumpa…….aku tanya lah apsal dia cam moody jer ngan aku hari tu…….rupa-rupanyerr…..

dia selsema & demam……..tu yg dia monyok jerr…………ha ha ha ha …….aku nak kenakan orang…..aku gark yang terkena.

Ada gark aku tanya dia….ada dpt apa2 hadiah istimewa ker hari tu……dia kata ada…….ada awek cun bg dia kulit durian……ha ha ha…rupa2 nyer dia tahu sapa punya kerja…..yang kelakar tu………habis satu kelas dia bau durian hari tu……..nasib dia selsema…so, dia tak terbau ler bau durian tu…………….dia buat sebab buat pesanan penaja kat aku lagi……”lenkali nak bagi kulit durian tu….bg ngan isi2nya sekali”

amik ko………projek tak menjadi……aku gark yang terkena…………..tp itu lah kenangan yang hingga ke hari ini masih segar dlm fikiran aku.  So, sweet…………..he he he

Advertisements