>

 
“hi auntie……amacam cuti lama…..best tak? gi jalan mana? batrice dok rumah  jer…x gi memana pun…ada tak de pun, balik umah mak tok kat tenggaroh nun……hari isnin malam baru gerak balik umah kluang balik……”
So, pada yang tak tahu…meh aku nak bagi tahu…….tp rasanyer ramai yg tahu kan……FIL aku tu mualaf, cina masuk islam……so…every year…kami bukan takat sambut Aidilfitri semata…CNY pun kami sambut sekali……nama pun rakyat malaysia nie muhibbah…x kira bangsa x kira agama….still boleh berkongsi kegembiraan bersama…betul tak…
Pagi Selasa, lepas kemas rumah apa yang patut…yelah, rumah kena tinggal 3 hari…..baju2 kotor, berkoyan nak kena basuh…….padahal, b4 balik kg tu, sempat ler 3 round aku cuci baju2…..balik bawak lagi baju2 kotor………..bertambah2 ler lagi……..nie pun x sempat nak cuci semua lagi…….mana nak siap cuci, semalam jer dari pagi bwak ke malam baru balik rumah…..aku rasa jiran rumah aku tu pun agaknyer naik pelik kalau nengok kelibat kami anak beranak time cuti ada kat rumah kan…yelah, asyik dok berjalan jerrrrr….
 
Gigih aku cari baju cheong sam nie utk batrice……….nak bagi dia rasa aura CNY kan……… chumel ler plak…takpe, sapa lagi nak puji anak sendiri kalau tak mak dia kan……
Every year, akan berkumpul kat rumah auntie di Nyior……and every year….Am Cha nie ler yang aku cari……..perhg…..sedappppp sehhhhh………aku nak terang makanan tu camne pun susah…tp kalau korang nak tahu, bahan2 sumer dari sayur2 yang di goreng tanpa guna minyak yg byk…ada udang kering, ada kacang, ada tahu, kacang panjang, pucuk manis…..makannyer bersama nasi and soup dari daun apa aku tak pasti..yg tu, my auntie buat sendiri..i means……bahan2 nak buat soup tu ler kan…..
 
 
and sapa kata, time raya kita jer boleh jumpa nasi impit………….CNY pun boleh jumpa tau………..nie special made by my auntie…ada kuah lodeh, ketupan nona & sambal tumis………berebut2 family dari sri lalang makan……….
 
this year……..kami dpt gambar beramai2….kenangan kan………..
 
  
 
Adik beradik FIL tak ramai……….dua beradik jer….tp yang lelain tu sumer kira sedara dekat lah kan……
Lepas makan2…..family sri lalang sumer balik coz’ nak menyinggah lagi rumah yang lain………anak dara sorang nie….time ramai2 orang dia cam biasalah……pemalu a.k.a sombong kemain…….angpow nak, salam tak mau…….padahal, dari rumah aku gigih ajar dia sebut 
“gong xi fa chai”
sampai ke sudah orang dah balik, tak terkeluar ayat tu dari mulut dia……….tp bab tadah tangan ambil ang pow…dia tak sombong plak…
Lepas sumer dah balik………start ler perangai tak reti diam dia………orang sibuk membasuh pinggan2 kotor…dia pun sibuk gark nak membasuh pinggan……nak main air jer lebih sebenarnyer….
jadi ler lil Hang Li Po kena dera…………ha ha ha ha …cam anak2 cino zaman dulu2 lah plak aku nengok neyrrrrrr……..
 
  
So, tu jelah citer2 CNY kami……walaupun berbeza agama & bangsa….kita tetap SATU sebagai rakyat MALAYSIA……so, bersyukur lah kita di lahirkan di Malaysia….bumi yang aman damai.