Category: Deco Rumah


>

Last 2 week punya aktiviti………….maaf lah yerk…tuan rumah nie di serang penyakit M yang kemain lagi nie…..cari ubat pun tak jumpa2…nasib baik….penyakit M tu dah makin berkurang laaa nie……he he he..
So, apa aktiviti kami? pergi ronda taman2 perumahan yang baru  nak naik kat Kluang nie….pergi masuk rumah contoh diaorang….kengkonon nak cedok idea ler kan…he he he………
Btw…ini rumah Contoh Taman Kluang Indah. Projek under syarikat Thong Thor.  
Rumah teres 2 tingkat…….harga dalam RM200K lebih…….aku suka masuk rumah contoh sini…coz’ dia nyer salesman takde…or maybe coz’ time tu hari ahad….so, pengunjung bebas keluar masuk tengok rumah nie…yang ada pun mak guard jer kat luar……..suka pasal apa?
1st – coz’ rumah nie cantik…
2nd – coz’ takde orang nak marah aku snap-snap gambar…
ha ha ha ha ha……keji kan….ada tu…sibuk kita tengok rumah contoh…sibuk ler salesman dia ngikut kira ke hulu ke hilir dari atas ke bawah…..takut kita snap2 gambar kat situ……apadaaaaaaa!

Komen aku about rumah contoh nie! ……..sangat moden…and i likeeeeeee 1000x arrrrr

Master Bedroom…………….moden and romantik jer kan….aku suka idea pencahayaan dia tu…….dia buat lampu di balik dinding tu………..and lampu tu boleh adjust tahap pencahayaan dia…ko nak terang…ko adjust kasi terang..nak ala2 suram…ko adjust bagi dia suram….kalau ko nak gelap gulita…sila tutup suiz dia ok.

sudut dalam master bedroom tu…kat tepi tingkap….so…ala2 boleh lepak laki bini tengok pemandangan kat luar…or intai sapa yang datang….ha ha ha..

Sila abaikan model yang keterujaan tu yerk..siap buat lompat katak atas katil tu.

Wardrobe dalam master bedroom………..again! aku suka juta-juta leman arrr….sebab apa!….keluar dari toilet……….terus masuk area wardrobe nie……kira built in ler nie….and sangat besarrr….then ada cermin besar bertentangan dengan wardrobe nie……bestkan…..lepas mandi…….terus cari2 baju area sini…..no need nak 2 pcs lari2 dlm bilik…ha ha ha ha…boleh di guna pakai idea nie……..

see…jgn kan Batrice….aku pun boleh main nyorok2 kat dalam nie…..tu pun kalau nak adventure sikit ler kan…ha ha ha..

Family hall – tingkat atas

Sangat simple idea dia……dia buat ala2 untuk mini office ler……letak komputer…letak buku2……so, leh lepak2 kat sini……………

2nd bedroom –  ala2 bilik untuk anak2….nice concept kan…simple jer…letak divan or tilam jer pun…pastu katil tu hand made….

Puas dia lonjak2 kat situ…tetiba dia cakap

“mama….echa nak bilik macam nie!”

3rd room – ala2 bilik untuk tetamu……cun erkk…nie kalau tetamu datang bermalam nie…harus dia check in seminggu lagi…ha ha ha……kemas kan……penggunaan perabot pun adalah minima…….senang nak kemas…nie tak…selagi ada ruang…selagi tu ler selit perabot2…..adeh!…

Dining Hall……
amacam……nampak mewah kan……….suka plak aku concept kaler coklat nie……rumah nampak kemas, moden and mewah….padahal..perabot biasa2 jer pun……

Living Hall – giler cunnn……………….

and yang paling menarik adalah ini.

see…kreatif kan…….almari biasa tp atasnya dia letak cermin then masukkan  lighting kat dalam tu…susun ler apa2 benda comel dlm tu………naik seri sudut nie……..padahal…almari nie almari kasut jer pun…tp coz’ dia ada idea mcm nie……tak nampak pun cam almari kasut……sumer built in punya…kalau ada jual kat kedai…sanggup aku cari ko

the laman – nie kalau rumah tepi arr kan…tanah besar sikit…so, boleh ler buat camnie….kalau rumah tengah…..adeh! kena cari idea lain utk jadikan taman mini kat area porch.

Suka anak dara aku…….boleh gark buat mini playground untuk anak2 kat kat area nie…..so, takde ler depa hari2 memekak nak main kat playground….terjamin sikit keselematan…yang penting pagar di kunci arrrrrr

yang nier plak…we’ll masuk rumah contoh yang kosong…..nampak sangat luas kan…bestnya .

Btw……ada gark gambar area dapur dia…tp gambar kat handphone ler plak….terlupa nak transfer…….aku suka giler ngan idea dapur dia….siap buat sliding door (bukan cermin ler kan) antara dining hall dengan kitchen…so, if tak nak nampak kitchen tu…boleh tarik sliding door kasi tutup pemandangan. Menarik kan….

>

……….pagi2 jumaat around 8.30 am….driver dah datang jemput kami.  hishh…….tak sabar nak jumpa budak comot kat rumah tu……ikut highway LEKAS keluar di senawang….then…aku turun kat tol Ayer Hitam…..my laling hubby and Batrice jemput kat situ…..

then………..start sessi melepaskan rindu dendam kat budak comot nie…….ngan tak mandinya lagi……..rindu kat laling hubby simpan dulu…….langsaikan kat rumah  nanti..keh keh keh keh keh..

sempat lagi we’ll survey kedai perabot kat area ayer hitam…………and…guess what….giler arrr………terus aku jatuh cinta kat set English Style nie babe……..3 + 1 + 1 include coffee table and dining set…..terbaiikkkk arrr………aku dah kenyit2 kat laling hubby aku hantar isyarat aku dah jatuh cinta…..tp dia buat dekkk jerr…..takpe takpe………sampai masa nanti…..akan ku pastikan set nie di hantar ke rumah aku. tak kira tak kira……..

 Set dining nie 6 seated punya tau…tp dia display 4 seat jer…..meja 4 segi.

And….en laling hubby aku cam biasa ler….still dengan pencarian perabot idaman kalbu dia…jumpa complete set kat sini gark…….tp katanya klasik sangat plak pattern nyer…

see…..set meja makan pun ada tau…complete.  Harga pun sangat2 reasonable.

then di suai padan kan ngan kabinet2 comel ala2 klasik nie.

pusing punya pusing……ternampak plak sofa comel nie……….comel coz’ size dia…bukat design nie…aku tak minat design camnie…..coz’ aku suka design moden and simple…..comel coz’ sofa nie size Batrice jer…ngam2 ho jer vontot dia duduk situ…..lagi 2 tahun for sure tak muat dah…..

>Survey Perabot

>

aish…….mcm2 nak kena buat nie…salah2 satunya SOFA baru. Ngeh ngeh ngeh…utk apa….sampai masa aku citer erk….so.  Ahad lepas lunch……..hubby aku ajak ronda2 bandar Kluang survey perabot.  Survey jer dulu….beli nyer lambat lagi kot…….tunggu RM jatuh melayang….kah kah akha…mimpi ler nak tunggu duit tu jatuh melayang kan….harus ler kena kerja keras lagi and menabung lagi utk dptkan apa yang di hajati.

Kedai Perabot FINOTTI, Kluang.

Aku minat ngan set nie…tengah promotion now.  From RM6K++……..3+2+1 = jadi RM3200. Half Leather.

For dining…..tak perlu sangat kot…..cuci2 mata dulu.  Tp tak berkenan ler ngan kaler putih….if dapat kaler hitam, half leather sure cun.

yang nie cam mini bar ler…attach sekali ngan kitchen kabinet buat2 ala2 table top sure cun…..harga dia pun cun wei…tp mmg sangat2 moden.  Black kaler lagi tu.

Sofa yang nie lebih kurang jer ngan yang 1st tu……….

fuh………….cun seh bed frame dia nie….ala2 bulat gitew frame dia…..harga : tilam + bed frame = RM6K. Gulp…….giler apa kalau aku beli yang nie…..tp ada 1 set bed frame + tilam tengah promotion = RM2499 utk king size.  Harga sebenar RM5k lebih kurang giteww ler….tp mmg syok…..tilam dia tak mcm tilam vono coz’ dia tak keras…tilam vono keras…and dia takde spring..full latex kot kalau tak silap aku. Free 2 bantal and 1 bedsheet. Promosi 3 hari jer….lepas tu harga kembali asal.  Masalahnya….time aku pergi tu, last day hari promosinyer…jeling2 kat hubby aku pun tak dpt green lite…dia kata…byk benda lagi nak kena buat…itu tilam or katil…lain kali boleh beli……hu hu hu hu….

Fabric kaler hijau.  Hurmmm……peminat hijau sure teruja tengok nie..tp aku tak minat sangat kaler2 mcm nie….striking sangat…cantik mmg cantik…..tp if di beri pilihan…aku takkan pilih ler yang nie…

Fuh……….nie kalau hall besar mcm rumah banglo……mmg sesuai ler………..makan space besar punya.  Tp sangat2 selesa…..aku minat ngan table bulat tengah2 tu……now, beli sofa tak macam dulu…package sekali ngan table tengah kan….sekarang nie…sofa lain harga…table lain harga…..table tu pun rasanya harga jejak gark ler RM1k kot……tu tak masuk tv kabinet lagi tu….
then from FINOTTI, kita ke COURT plak…………kata survey..harus ler sumer kedai masuk.

btw…..hubby aku cari jenis macam nie…rattan. Anyam..tp bukan rotan asli ler…dia plastik kot…ntah ler..tak sure ler material dia apa……jumpa kat court jer….ada 1 kedai lagi belakang Kluang Parade, tp semalam masa pergi…kedai tu tutup.  Apa daaa……patut hari ahad ler buka…time orang tak kerja…nie hari orang tak kerja ko gi tutup kedai..camno…..yang nie hubby aku rejected coz’ kusyen dia tu satu2…hubby aku nak jenis 1 jer..means..if kerusi tu utk 3 seater punya……kusyen tu just panjang sekeping jer…bukan 3 keping cam kat atas tu…….hurm……bab2 barang rumah nie…hubby aku mmg cerewet sikit……kalau ikut aku, kalau mata dah nampak cantik, harga pun mampu milik…..terus aku SETUJU jer…ha haha…tp dia..sumer benda dia belek…yang nie kalau tak silap harga dlm RM3K ++ kot kat court.
Aku dah berkenan ngan yang 1st set kat atas tu……………tp nanti dulu.  Kena tunggu persetujuaan dari laling hubby aku.
Takpe…hari nie kita survey2 dulu.  Ada masa panjangggggg lagi.

>Sessi deco rumah lagi….jom deco jom deco deco….ngeh ngeh ngeh……ngeng erkkk……

Lepas makan, sambil tengok tv……..sambil upload gambar utk blogspot………tangan gatal tengok dinding hall nie cam kosong jer…tak berseri kan…………pastu dlm drawer ada lagi wall sticker yang aku beli 2 bulan lepas kott……………so, ting!….idea mari……….hari tu tak sure nak tampal mana wall sticker tu kan……..so, mlm tadi dpt idea………..

and, taraaaaaaaaaa………………

Inilah hasilnyer……….aku main tampal2 jer camtu kat wall…………nak susun cecantik mmg aku failed ler kan…almaklum bukan orang seni…so, kita tampal cara selari jelah yerk………….1st tu ingat nak letak ujung2 ranting tu…tp cam pelik ler plak….kiri kanan togel………padahal kalau buat bebetul sure cun gark…..tak kisah ler…janji wall tu berseri sikit kan….lagi ceria ler gamaknyer frame gambar si Batrice tu……

kasi close up sikit

ha ha ha ha…..jadi ler kan……..

>Wall Deco lagi

>Petang Sabtu tu…..sempat lagi we’ll singgah Pasar Malam Bukit Ayam coz’ ayah aku ngidam nak beli ikan pekasam…………last 2 week aku balik kampung ada belikan ikan pekasam…ingatkan tak laku…beli ler sepeket jer……rupan2 nya tak cukup………mak aku cerita yang ayah aku malam2 buta goreng ikan pekasam makan ngan nasi…………tu yang mencari lagi tu ……..

Kat Pasar Malam tu ……..sempat ler aku memborong sticker wall deco lagi………kali nie lagi murah 3 keping – RM10 jer……………..

and tadddaaa…….jom saksikan perubahannyer…….

dinding kat dining hall………..kosong jer kan…x menarik pun………tp bila dah tampal wall deco tu…..

baru ler nampak berseri sikit……….

Ada 2 keping lagi yang aku tak tahu nak tampal kat mana……….

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.