>uishhh……………korang dah makan ker lunch nie?
aku dah settle dah…awal2 memang dah settle……….nak2 hari nie makan free coz’ ada meeting pengurusan kan….so, ada ler nasi kerabu free untuk sumer…………..habis meeting…turun kantin makan.  Sambil2 tu tengok apa lauk hari nie……hurm! menarik gark…ada rendang ayam (shedaaaappp), ada kari ikan, ada hati masak sambal, ikan asam pedas, sayur bayam.  Aku cedok rendang ayam seketul and sambal hati makan ngan nasi kerabu.  Buat tambah-tambah lauk yang ada………..burp! alhamdulillah kenyang…………

Pastu tapau ikan kari & sambal hati untuk dinner nanti.  Balik tinggal masak sayur and nasi jer.  Seronok sekarang makan2 kat rumah coz’ anak dara tu, dah  mula selera balik  Semalam aku tapau asam pedas ikan mayong and ayam goreng KFC + telur masin. Balik masak nasi jerrr…….tak yah sayur2 semalam…………masak nasi 2 pot……selesai dek hubby and anak aku………..dpt ler merasa barang sesuap dua…..kesian plak tengok Batrice berselera makan………..selalu tu setakat 3-4 suap jer……semalam…..3/4 nasi kat pinggan tu dia habiskan……..sambil makan sambil berborak……….diam tak diam…….sendawa dia kekenyangan. Lepas makan………..tengok tv…….hisap susu…pastu terus zzzzzzzz………..laling hubby aku pun makan bertambah……….terpaksa korek2 nasi kat dlm periuk tu…..sian erk….bila aku masak lebih…tak habis….masak cukup2 plak sampai tak cukup……..takpe, janji perut anak & hubby kekenyangan.

tak tahu nak up entry apa……..so, jom tengok asam pedas ikan merah yang aku dok masak untuk lunch ahad lepas.  Kan dah kata………..ahad tu aktiviti kitaorg kat rumah makan tido makan tido…..pastu tengok tv……..heaven ler sungguh.

3 ketul ikan merah bahagian ekor. RM 9. Murah ke mahal erk?

Bahan-bahan utama.  Tomato, daun kesum, bunga kantan and bendi tu aksesori tambahan.  Bawang, lada merah, belacan, halia bahan utama.  Bahan-bahan nie untuk tumbuk.

and jangan lupa asam jawa and cili. Cili tu bukan cili ready made kat kedai yerk……dah jadi habit aku buat cili boh tu sendiri.  Tak suka beli yang ready made……..kadang-kadang kita tak tahu tahap kepedasan dia kan…if buat sendiri nie……..kita tahu cili kering jenis mana kita guna.  Aku suka beli cili kering yang licin and berkilat tu…yang tu pedas sikit…if jenis yang kerenteng2 tu…dia kurang menyengat sikit…yang nie, letak sikit pun dah pedas kemain dah.  Selalu aku memang buat stok kat dlm peti ais tu….bukan susah pun….rebus cili kering tu and tambah minyak sikit.  then blend ler….tu jer….buat banyak2 sikit simpan stok dlm peti sejuk untuk kemudahan memasak di lain masa………mak aku memang ajar mcm tu……..kalau mak aku lagi ler……siap bawang blender pun dia simpan stok dlm peti ais. Bila nak masak…..sumer dah siap blend………tp bab bawang nei………..aku prefer menumbuk guna lesung batu lagi dari blender….baru ler rasa manis bawang tu terasa-rasa.

and………aku suka letak barang sebiji dua lada basah bila buat asam pedas campur ngan cili kering…ntah erkk….nei sumer ngikut mak aku ler nie………dia kata tambah tu, aku pun tambah ler……

pastu ……..cam biasa ler kan……..campak jer bahan tumbuk dalam kuali.  Tumis hingga naik bau, baru ler curah ngan air asam jawa tu…………tak suka guna asam keping bila masak asam pedas…tak rasa kick sangat nanti.  Then…tambah ler air………garam, gula and knorr pasti sedap……….benda wajib bila aku masak sekarang.  Bila agak2 dah menggelegak……….baru ler masuk ikan then masuk aksesori plak.  Senang kan…main campak-campak jer…………and aku prefer guna kuali dari guna periuk bila masak asam pedas nie….rasa puas hati tengok bahan sumer mesra dalam kuali tu…..guna periuk bila buat sup2 jer………tu pun kadang2 aku guna kuali gark…..he hehe…ntah..aku pun tak tahu naper aku tak suka guna periuk….susah kot nak mengacau guna senduk ke apa….lain ler masak banyak guna periuk besarrrrr tu. Nie setakat masak untuk 2 mulut besar + 1 mulut kecik tu……..cukup ler ngan kuali nie.

and tak sampai 15 minit…….siap dah asam pedas ikan merah aku.  Pekat melekat kan……..asam pedas nie….syok bila rasanya ada rasa-rasa masam, manis and masin…….combinasi 3 rasa yang…wallah! makan sure tak berhenti punya. 

*** asam pedas + ayam goreng  + nasi putih……fuh! memang tak pandang kiri kanan lerrr
*** rindu ngan asam pedas ayam mak aku………

About these ads